enhu

Csík Jánoshegedű, ének

Az Úr 1964. évének december havának 30. napján születtem. Lehet, hogy türelmetlen voltam, de ha egy kicsit lustább lettem volna talán akkor szilveszteri gyerekként születek. A nyugati asztrológia szerint Bak jegyében, a kínai szerint a Sárkány évében születtem.

Gyerekkoromban sokat sportoltam még gyógytornára is jártam, de igazán a néptánccal és a népzenével egy gyermek tánccsoport tagjaként találkoztam. Apám, aki sajnos igen korán meghalt nagyon fontosnak tartotta, hogy zenei képzettségünk legyen a nővéremmel, így beíratott egy zeneiskolába hegedülni. Innen a kötődésem a hegedűhöz.

Hála Istennek az évek alatt a zenekar egyre nagyobb népszerűségének köszönhetően sok helyre meghívtak muzsikálni nemcsak az országban, hanem külföldön is. Így bejárhattam szinte az egész világot. Remélem, ez a lehetőség még sokáig alkalmat ad arra, hogy sok embernek bemutathassuk a magyar népzene szépségeit, ötvözve zenéinket tánccal illetve olyan muzsikákkal, ami nemcsak a népzenét kedvelő füleknek okoz kellemes perceket koncertjeinken.

Csík János - Csík zenekar hivatalos honlapja
Majorosi Marianna - Csík zenekar hivatalos honlapja

Majorosi Mariannaének

Teljes nevem Kökény Richárdné Majorosi Marianna. 1969-ben Békéscsabán születtem. Középiskola elvégzése után Szarvason tanultam a Brunszvik Teréz Óvóképző Főiskolán. 2001-ben néptáncpedagógus diplomát szereztem a Magyar Táncművészeti Főiskolán.

Békéscsabán kezdtem táncolni 9 éves koromban. Végigjárva a létrát felkerültem a Balassi felnőtt táncegyüttesbe. Szarvasra kerülve is táncoltam a Tessedik táncegyüttesben és tanítottam az utánpótlást.

1990-ben a Magyar Állami Népi Együttes táncosa lettem, 1995-től énekesi feladatokat is betöltöttem. 1996-ban a női tánckar vezetője lettem.

1993-ban kerültem Bodza Klárához, aki “igazi énekest” faragott belőlem. 1994-ben Népművészet Ifjú Mestere címet kaptam és ebben az évben kerültem több zenekarba ( Magyar Tambura zenekar, Bekecs, Süvöltő, Csík Zenekar).

2000-ben született Bence, 2002-ben Gábor, 2005-ben Levente nevű kisfiaim. Ez időtájt velük töltöttem az időm nagy részét, de az éneklés és a tanítás is megmaradt.
Üllőn lakom, ahol van egy gyerek és felnőtt tánccsoportom, akikkel 6 éve táncolunk.
Szeretek kertészkedni, bútorokat felújítani, lakberendezni. Szeretek a családommal lenni.

Szabó Attilahegedű, gitár

1968. július 31-én születtem Hatvanban. Általános és középiskolai tanulmányaimat Gödöllőn végeztem. Hat évesen kezdtem hegedűlni a helyi zeneiskolában és 13 voltam, amikor magamtól elkezdtem gitározni. Ez a két hangszer jelenleg is a két fő zenei irányvonalat jelenti életemben.

1991-ben történelem-ének-zene szakos tanári diplomát szereztem az egri Eszterházy Károly Főiskolán. Főiskolai tanulmányaim során ismerkedtem meg az autentikus magyar népzenével, amely annyira megtetszett, hogy azonnal elkezdtem tanulni “magyarul hegedülni”. 1996-ban Ének-zene – Népzene szakos diplomát szereztem Nyíregyházán, majd 2005-ben a Debreceni Egyetem Néprajz szakát végeztem el. 18 évig tanítottam általános iskolában, középiskolában illetve zeneiskolában. A tanári pályát a Csík zenekar-beli nagyon megnövekedett elfoglaltságaim miatt fejeztem be 2009-ben.

1988-tól 2002-ig az egri Gajdos Zenekarban játszottam. A Csík Zenekarhoz 1995-ban csatlakoztam, 2002 óta csak ebben a népzenei együttesben játszom.

Az autentikus népzene mellett szívesen művelek más műfajokat is. Jelenleg az általam alapított The Crazy Little Things zenekarral, rockabilly-rock and roll – jellegű zenét játszunk. 2001-től rendszeres közreműködője voltam a 2010-ben sajnálatosan feloszlott Kispál és a borz zenekarnak.

Szabó Attila - Csík zenekar hivatalos honlapja
Kunos Tamás - Csík zenekar hivatalos honlapja

Kunos Tamásbrácsa

1986 júliusa végzetes lett számomra. Brácsázni kezdtem a jászberényi zenész-táncos táborban. Ez a “sokk” hatás, ami 10 nap alatt történt, még ma is tart. Már ott eldőlt a pályafutásom.

A Csík Zenekar alapító tagja vagyok (1988). Igaz, röpke tízévnyi idő külön telt, sok muzsikával, tanulással, de 2001. január óta ismét a zenekarban játszom.

Köszönet az adatközlő zenészeknek, akiktől sokat tanulunk, Mester Lacinak az önzetlen segítségéért és a cigány muzsikusoknak, egy-egy ellopott technikáért.

Makó Péterfúvós hangszerek

1979-ben születtem Nyíregyházán. 1986-ban kezdtem el citerázni, 1990 óta klarinétozom. A zeneiskola mellett édesapám rendszeresen elvitt magával lakodalmakba is zenélni dallamkészletem feltöltését elősegítendő. Vonószenekarban 1994 óta játszom. Az eltelt évek során a klarinéton kívül elkezdtem tárogatón, szaxofonon, dudán és különböző méretű furulyákon is játszani.

1999 óta a Budapest Táncegyüttes zenésze vagyok.

Makó Péter - Csík zenekar hivatalos honlapja
Barcza Zsolt - Csík zenekar hivatalos honlapja

Barcza Zsoltcimbalom, tangóharmonika

1978. június 30-án születtem Budapesten, mint egészen kicsi gyermek. Gyermekkoromat – hasonlóan Szabó Attila barátomhoz – Gödöllőn töltöttem, az általános iskolát és a gimnáziumot is itt végeztem el.

13 évesen támadt az az ötletem, hogy jó lenne zongorázni tanulni. Zongoratanárom Láng Gabriella zongoraművész volt, aki nagyon sok mindent tanított nem csak a zongorázásról, de a zenélésről, zenei gondolkodásról is.

A népzenével először a gimnáziumban találkoztam Dulai Zoltán barátom révén, akivel osztálytársak voltunk. Zoli a FIX-STIMM zenekar prímása volt. Kérdezte, nincs-e kedvem megtanulni harmónikázni. Persze rögtön megtetszett a dolog, így szép lassan belecsöppentem a népi “vonalba”.

Miután Gyöngyösön diplomáztam, Kecskemétre költöztem, itt találkoztam Csík Janival és zenekarával. Megkérdezte, lenne-e kedvem velük muzsikálni – és persze hogy volt! Azóta a Csík Zenekarban muzsikálok.

Bartók Józsefnagybőgő

1987-ben 10 éves koromban kezdtem el muzsikálni autentikus magyar népzenét.

Alapító tag voltam a FIX-STIMM zenekarban, akikkel a mai napig együtt muzsikálok, ha az időm engedi. 1999-óta a Budapest Táncegyüttes nagybőgőse vagyok.

2002-ben lettem a Csík Zenekar tagja, aminek nagyon örülök, és remélem sokáig fog tartani!

Bartók József - Csík zenekar hivatalos honlapja

Aktuális hírek, események